abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

CADM-nieuwsoverzicht 9 juni 2000

Wapeningstekenen met Rebar

IDEOMA beschikt al lange tijd over een aantal nuttige hulpprogramma's onder de verzamelnaam Rebar voor het maken van wapeningstekeningen volgens de NEN en/of British Standard. Inmiddels zijn deze tools ook geschikt voor AutoCAD 2000.

Afbeelding vergroten
Vloeren wapenen

Rebar voorziet in enkele werkbalken waarmee zo min mogelijk instellingen kunnen worden gekozen, zoals de hart-op-hart-maat, de staalsoort en de wapeningslaag (onder /boven/beide/1e/3e). De richting van de hoofdwapening regelt u eenvoudig door het UCS in te stellen. De 2e en de 4e wapeningslaag wordt automatisch bepaald uit de langste richting van de getekende staven. U kunt direct beginnen met het tekenen van staven door de gewenste staafdiameter te kiezen. De looplijnen van de staven kunt u direct na elke staaf of naderhand van meerdere staven tegelijk aangeven, waarbij het aantal staven wordt geteld, de tekst wordt geplaatst, het laagsymbool en het staafnummer. De staven kunt u achteraf hernummeren. Het aantal staven kunt u opnieuw laten bepalen nadat u bv. een sparing hebt verplaatst m.b.v. de stretchfunctie van AutoCAD. Natuurlijk kan ook een vast aantal staven worden opgegeven, waarbij de hart-op-hart-maat aan of uit kan worden gezet.

Er is een wijzigingsfunctie, die als u de staaf van laag verandert automatisch het aantal driehoekjes en hun stand aanpast. Aan de staven kan ook een polylijndikte worden toegekend, die met een instelbare factor in verhouding staat met de diameter van de staaf. Wilt u een staaf verwijderen uit een volle wapeningstekening, dan hoeft u alleen maar de tekst aan te wijzen en alle aan de staaf gekoppelde onderdelen verdwijnen mee. Deze selecteerfunctie is ook los aanwezig om bij andere AutoCAD-functies toe te passen op het moment dat die vragen om objecten te selecteren. Ook zijn er knoppen voor het bepalen van laslengtes, waarvan de formule instelbaar is, het aanpassen naar standaardlengtes en het tekenen van wapeningsnetten en balkdoorsneden met bijbehorende beugelvormen.

Balken wapenen

Afbeelding vergroten De functie voor het tekenen van balkdoorsnedes is zo gemaakt dat u zelf balkdoorsnedes erbij kunt definiëren, inclusief beugelvormen. Als u de balkdoorsnede en de beugelvorm hebt gekozen via een overzichtelijk menu, dan kunt u in de tekening de balkmaten aangeven of intikken. Daarna kunt met de gewone looplijnfunctie de looplijn van de beugels in de langdoorsnede aangeven. Het aantal beugels wordt ook zichtbaar in de hoeveelhedenstaat.

Afbeelding vergrotenAfbeelding vergroten
Nadat u de staven hebt voorzien van tekst kunt u deze tekst weer gebruiken om de bolletjes van de staafdoorsnedes te genereren. U wijst hiervoor eenvoudig de tekst aan, gevolgd door de staaf waar ze langs geplaatst moeten worden en klaar is Kees! Het aantal en de diameter kloppen precies.

Afbeelding vergroten Netten tekenen

Rebar beschikt over een handige functie voor het tekenen van wapeningsnetten. U kiest het nettype, waarna u de netten kunt positioneren, rekening houdend met de vereiste overlap. Als een net niet precies past kan de aangepaste maat worden ingetikt of aangewezen. Het programma noteert die aanpassing dan op de voorgeschreven manier in het net (zie figuur bij Lgt.=4900)

De Rebar-tools moet u eigenlijk zien om te geloven hoe handig ze werken, zeker in vergelijking met de bestaande wapeningssoftware.
In deze kolom vindt u voortaan aanvullende opmerkingen rond dit onderwerp.
De tekst links hiernaast kan verouderd zijn.

Het laatste nieuws vindt u via het hoofdmenu
Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv